عدسی عینکهای بچهها چه از نوع طبی باشد، چه از نوع آفتابی و چه از نوع طبی – آفتابی بهتر است از جنس تری ویکس و یا پلیکربنات باشد تا هنگام بازی و شیطنتهای کودکانه احتمال شکستن عدسی و خطرات بعدی کاهش یابد. علاوهبراین در عینکهای طبی – آفتابی بچهها چنانچه نمره چشم کودک بالاست حتیالامکان از عدسیهای آسپرین استفاده کنید که تخت تر و نازکتر هستند، درنتیجه ضخامت لبههای عدسی از حدقه داخلی فریم خارج نمیشود و ایمنی آن بهمراتب بیشتر است. چنانچه امکان استفاده از عدسی آسفریک مهیا نیست سعی کنید لبه زنی عدسی آسفریک معمولی را بهگونهای انجام دهید که ضخامت لبهها از حدقه داخلی فریم تجاوز نکند.
کوچکترین تماسی با صورت کودک نداشته باشد. بهعنوان یک قانون کلی ضخامت لبههای عدسیهای مثبت نباید از ۱.۳ میلیمتر کمتر از ۲ میلیمتر بیشتر باشد. علاوهبر انتخاب عدسی مناسب برای عینکهای طبی آفتابی مناسب کودکان نحوه نشستن عینک بر روی صورت و یا درواقع تنظیمات صحیح نیز از اهمیت ویژهای برخوردار است بسته به ویژگیهای خاص فیزیکی و فعالیتهای اجتماعی کودکان نحوه تنظیم فریم عینک بهویژه تنظیم دماغه متفاوت است، در زیر نحوه تنظیم و دماغه را در هر یک از گروههای سنی بررسی میکنیم…
بیشتر بخوانید: اصول انتخاب سایز عینک طبی
عینک مناسب برای نوزادان و کودکان نوپا
پل بینی نوزادان و کودکان نوپا بسیار کمعمق است بهطوریکه تقریباً تخت بهنظر میرسد. ولی همین ساختار کوچک و ظریف باید بتواند وزن عینک را تحمل کند. بنابراین برای نوزادان باید فریم انتخاب شود که دقیقاً با شکل بینی تناسب داشته باشد. از زمان نوزادی تا سن سهسالگی، پل بینی کودک بهمرور رشد میکند.
بهطوریکه در سن سهسالگی عمق پل بینی حدوداً چهارده میلیمتر خواهد رسید و با افزایش سن و رشد کودک این میزان بیشتر نیز خواهد شد.
دماغه عینک چنانچه درست تنظیمشده باشد، وزن عینک بهطور مساوی در دو طرف بینی و بالای بینی کودک پخش خواهد شد و درنتیجه بر روی استخوان بینی فشار وارد نخواهد کرد و روی گونههای کودک نیز سنگینی نخواهد کرد. البته درعینحال توجه داشته باشید که عینک آفتابی یا عینک طبی – آفتابی باید بهاندازهی کافی بزرگ باشد تا بتواند کل چشم و قسمتهای پیرامون چشم را پوشش دهد و از پرتو فرابنفش در امان نگه دارد. علاوهبراین طول و عرض فریم انتخابی باید به اندازه باید به اندازهای بزرگ باشد که کودک بتواند حدود یکسال از آن استفاده کند. چون چشم کودکان نیز همچون دیگر بخشهای بدنشان رشد سریعی دارد و در ظرف مدت یکسال ممکن است رشد قابلتوجهی داشته باشد.
عینک مناسب برای بچههای سنین پیشاز دبستان ( ۳ سالگی تا ۶ سالگی)
کودکان در این سن دوست دارند مستقل از والدینشان تصمیمگیری کنند و معمولاً نیز تصمیمگیریهایشان در زمینه انتخاب عینک صرفاً بر اساس رنگ فریم است. بنابراین بهتر است فقط چند رنگ محدود که مناسب شرایط کودک است به او نشان دهیم.
در کودکان سنین پیشاز دبستان نیز تنظیم صحیح دماغه از اهمیت زیادی برخوردار است. یعنی در این گروه سنی نیز باید وزن عینک بهطور مساوی در دو سمت بینی و بالای بینی پخش شود. ازآنجاییکه عمق بینی کودک در این سن نسبتبه نوزادان رشد بیشتری یافته درنتیجه عینک بهتر بر روی بینی مینشینند. توجه داشته باشید، فریمی که انتخاب میشود باید بهاندازه کافی بزرگ باشد تا بچه بتواند حداقل به مدت یکسال از آن استفاده کند. برای تضمین این مطلب دقت کنید که پهنای فریم انتخابی از پهنترین قسمت صورت بچه کمتر نباشد.
عینک مناسب برای کودکان سنین دبستان ( ۷ سالگی تا ۹ سالگی)
در این سن معیار انتخاب بچهها بیشتر گروه همسن و سالانشان هستند. بچههای سنین ۷ تا ۹ سال، دیگر رنگهایی را که در سنین پیش از دبستان مورد علاقهشان بود را نمیپذیرند. بهعنوان مثال دختربچهای که در سن هفتسالگی عینک آفتابی صورتی رنگ را انتخاب کرده ممکن است در سن نهسالگی بههیچعنوان حتی با اصرار والدینش نیز دیگر آن را انجام نپذیرد. هرچه سن کودک بالاتر رود مورد تایید قرار گرفتن توسط همسن و سالانش او نیز کودکان بزرگتر از خودش برایش اهمیت بیشتری پیدا میکند. در این گروه سنی کم نامهای تجاری و تبلیغات نیز بر تصمیمگیری کودک تاثیر خواهد گذاشت.
عینک مناسب برای نوجوانان ( ۱۰ تا ۱۴) سال
نوجوانان اغلب ساختار چهره و نیز سیستم بیناییشان بهطور کامل رشد کرده و طرز تفکر و نگرششان نیز تا حدی مسیر خود را پیدا کردهاست. مد، تبلیغات، الگوپذیری از نوجوانان بزرگتر، نامهای تجاری خاص، هنرپیشگان و خوانندگان محبوب، عواملی هستند که بر گزینش نوجوانان تأثیر میگذارند.
معمولاً بینی نوجوانان تا اندازهای تغییر شکل میدهد، که میتوان با انتخاب فریم صحیح شکل ظاهری بینی نوجوانان را متناسبتر نشان داد. بهعنوان مثال اگر دماغه فریم خیلی بلند باشد ممکن است بینی درازتر به نظر برسند، اگر دماغه فریم خیلی پایین قرار گرفته باشد، ممکن است بینی خیلی کوتاه بهنظر برسد و اگر دماغه فریم پهن باشد، ممکن است بینی خیلی پهنتر از واقعیت نشان داده شود.
علاوهبر شکل ظاهری بینی، تناسب فریم عینک آفتابی با خط ابرو و نیز گردی صورت نوجوان نیز مهم است. بهعنوان یک قانون کلی میتوان گفت که یکسوم از چهره باید توسط عینک آفتابی پوشیده باشد، بهطوریکه از سمت بالایی فریم، یکسوم، از سمت پایین آن نیز یکسوم از صورت قابلرؤیت باشد پهنای عینک آفتابی باید به حداقل به پهنای پهنترین قسمت صورت باشد.
البته توجه داشته باشید که فریم عینک آفتابی نباید زیاد هم پهن باشد، بهویژه در افرادی که صورتشان باریک است، چون باعث میشود چهرهشان باریکتر بهنظر برسد. ارتفاع فریم نیز باید کافی باشد تا بتواند از چشمها در برابر نور خورشید محافظت کافی به عمل آورد.
نتیجهگیری
ما سازندگان عینک، بهعنوان بخشی از جامعه بزرگ متخصصین مراقبت از چشمها، باید به مراجعین خود توصیه کنیم که کودکان کمتر از ۶ ماه را بههیچعنوان در معرض نور خورشید قرار ندهند و کودکان بزرگتر از شش ماه را نیز حتما با کلاه لبهدار و کالسکههای دارای سایهبان بیرون ببرند تا چشمان نوزاد از اثرات سوء نور خورشید در امان بمانند. علاوهبراین در کودکانی که بهعلت عیوب انکساری از عینکهای طبی استفاده میکنند باید توصیه کنیم که هنگام بیرون رفتن یا از عینک طبی – آفتابی استفاده کنند و یا اینکه کلیپس های مخصوص محافظت در برابر آفتاب را به عینک طبی خود متصل کنند و یا راهکار دیگری که میتوانیم به این افراد توصیه کنیم استفاده از عدسیهای فتو کرومیت میباشد.
به والدین کودکانی که کودکشان ساعات طولانی از روز را در ساحل دریا و یا محیطهای بیرون از خانه بازی میکنند و یا به برفبازی علاقه زیاد دارند، باید طول سفارش کنیم که از عینکهای آفتابی مخصوصی که برای این قبیل فعالیتها طراحیشده استفاده کنند.
بهعنوان سخن پایانی به یاد داشته باشید که تقریباً هشتاد درصد از آسیبهای ناشی از پرتوهای فرابنفش تا سن ۱۸ سالگی ایجاد میشود. بنابراین استفاده کودکان از عینکهای آفتابی مناسب یک ضرورت محسوب میشود.